‘Ik wil de beste zijn’

Boudewijn Nijmeijer

– Veelbelovende toekomst voor Boudewijn Nijmeijer – 

Patissier Boudewijn Nijmeijer gooit hoge ogen in de Nederlandse bakkerijbranche. Afgelopen voorjaar maakt hij bijvoorbeeld de Lekkerste Bonbon van Nederland. Eerder al wint hij de Gouden Gard (2012) en de Dutch Pastry Award (2014): prestigieuze prijzen, die een veelbelovende toekomst voorspellen. “Ik wil altijd en overal de beste zijn.”

Boudewijn Nijmeijer woont in Spijkenisse en werkt bij de Patissier van Oegstgeest. Al op zijn zestiende vindt hij zijn roeping, als hij aan de slag gaat bij  banketbakkerij Smeets in Spijkenisse. “De wereld ging voor me open. Ik had geen idee dat je van chocolade, suikerwerk en andere zoetigheden zulke mooie dingen kunt maken. Ik leerde ook de uiteenlopende wedstrijden in de branche kennen, maar deelname daaraan leek veel te hoog gegrepen. Ik durfde er niet eens van te dromen. Inmiddels heb ik meer zelfvertrouwen en weet ik: alles kan, als je het écht wilt.”

DWDD
Op 9 mei 2014 maakt Boudewijn zijn televisiedebuut. Hij is te gast bij De Wereld Draait Door. Samen met drie collega-patissiers maakt hij voor deze uitzending een eetbaar kunstwerk naar keuze: kunst om op te vreten dus. Boudewijn kiest voor een remake van ‘The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living’ van Damien Hirst: een haai in een glazen constructie, gemaakt van suikerwerk, dragant en chocolade.

Boudewijn stelt zichzelf ten doel om ieder jaar aan een belangrijke wedstrijd mee te doen. “Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en wil me meten met andere vaktalenten. Waar is het niveau van andere patissiers van mijn leeftijd, wat kunnen zij? Het is leuk om te ontdekken waar je zelf staat. Hoewel, ik leg de lat hoog. Als ik meedoe, wil ik winnen.”

Lekkerste Bonbon
In maart 2015 wordt de bonbon van Boudewijn uitverkozen tot Lekkerste Bonbon van Nederland. Een professionele en internationale jury beoordeelde de bonbons van acht zorgvuldig geselecteerde finalisten op originaliteit, het aantal gebruikte technieken en de juistheid daarvan, uiterlijk, structuur van het interieur en natuurlijk de smaak. “Ik heb een bolvormige bonbon gemaakt, die is gevuld met blonde citruscaramel van yuzu en sinaasappel, een chocoladeganache van Jamaicaanse peper en kaneel en een bodem van pecannoten en nougat.” Wachten op de uitslag is enorm spannend. “Ik heb gewonnen doordat niet alleen de smaak uitmuntend was, maar ik óók veel verschillende technieken heb gebruikt. Ik had de buitenkant van de bonbon bijvoorbeeld geairbrusht en daarop een heel klein een logo met mijn eigen initialen verwerkt.”

Patisserie Team
Doordat Boudewijn in 2014 de Dutch Pastry Award wint met een eetbare ‘remake’ van de Singer naaimachine, is hij een jaar lang aspirant-lid van het Nederlands Patisserie Team. “Dat is absoluut de plek waar ik wil zijn. Het Patisserie Team is het Nederlands elftal van patissiers. Zij vormen hét gezicht van Nederland als het om patisserie gaat en vertegenwoordigen ons land op internationale wedstrijden. Er zit zóveel kennis. Ik wil er vooral heel veel leren.” Maar er ligt nóg een ambitie op de loer. “De Coupe du Monde in 2017. Ik ga voor het hoogst haalbare.”

Dutch Pastry Award
In 2014 wint Boudewijn de vijftiende editie van de Dutch Pastry Award met een eetbare versie van een Singer naaimachine, die bijna niet van echt is te onderscheiden. “Het thema van dat jaar was fashion. Ik verwachtte dat veel kandidaten iets met modellen of kleding zouden doen. Ik wil altijd iets anders, denk graag out-of-the-box. Daarom ging ik terug naar de basis van het thema: de naaimachine. Ik heb verschillende technieken toegepast, maar vooral heel veel chocolade gebruikt. Daar ligt namelijk absoluut mijn hart.”

Print

.Docx